FRA MEDIER
Rekord-år - igen
Skandinavisk søfart og rigindustri kan i følge Scandinavian Shipping Gazette igen notere et rekordår når det drejer sig om investeringer. Det er således sat 339 skibe og 13 borerigge i ordre. Totalt beløber skibsordrerne sig til investeringer på 17,9 billioner dollar, og hertil 5 billioner for rigge. Når det gælder skibsinvesteringerne fordeler de sig nationalt med: Norge 67%, Danmark 25%, Sverige 6% og Finland 2%.
Ingen penge til at bjærge døde søfolk fra havets bund
En tyrkisk reder er under pres for at få bjærget 3 tyrkiske søfolk som formentlig befinder sig i vraget af "Omer N", som 28. oktober sank ud for Nysted på Lolland. Dansk Bjergning og Bugsering A/S" har været kontaktet af rederen som ønsker selve skibet hævet hurtigst muligt, men det vanskeliggøres af at de rette vejrbetingelser skal være tilstede. Rederen har fået tilbudt at han kan få bjærget søfolkene alene, men det vil han ikke betale for. Ved forliset blev 3 søfolk reddet og 8 omkom, hvoraf de 3 altså aldrig er fundet.
Farvel til Esplanaden
Informationschef i Mærsk gennem 15 år, Jette Clausen, forlader Mærsk efter 30 år i rederiet, som led i Niels Smedegaard Andersens reorganisering af ledelsen. Jette Clausen som er 51 år udtrykker både accept af nytænkningen i rederiet, og egen lyst til at få ryddet den gamle "harddisk". Det vides endnu ikke om der udnævnes en afløser eller der etableres en ny organisation for presse- og kommunikation.
Yderligere 6 Mærsk-chefer siger farvel
I følge Børsen drejer det sig om: Sikkerhedschef Bo Wildfang, finansdirektør Jørgen Engell, direktør Bent Erik Carlsen, juridisk chef Flemming Ipsen, indkøbschef Brian Voldsgaard og HR-direktør Oscar Rosendahl. De fleste har mangeårig baggrund hos Mærsk og rederigiganten "vinker således farvel til langt over 100 års Mærsk-erfaring".
Forandringer i Mærsk hilses velkomment af international finans
Analytikere fra banker og investorer fra nær og fjern kommenterer ivrigt de mange forandringer i Mærsk, og der høres helt overvejende positive toner til at koncernen ikke forfalder til "sentimentalitet". Der skal stadig mere åbenhed til, og det vil løfte kursværdien. Mange institutionelle investorer som f.eks. pensionskasser ønsker at kunne mødes med ledelsen som en del af deres egen virksomhedskultur hvor de skal kunne begrunde beslutninger internt, og det forudsætter åbenhed der hvor pengene skal placeres. Problemerne for Mærsk lige nu er afdæmpningen i den amerikanske økonomi, og selskabet har derfor op af bakke sejlads foran sig, men forandringerne i selskabet kan gøre det til en god genopretningshistorie senere på året. Samtidig anbefales Mærsk at luge ud i de mange sideordnede aktiviteter, herunder Lindø-Værftet, supermarkeder og ejerandele i banker, og koncentrere sig om kerneaktiviteterne.
Nyt storopkøb i Torm
Torm har købt 50% af shippingfirmaet FR8 Holdings Pte for 625 millioner kroner. Det øger Torm-flåden med 25 skibe, hvortil kommer 3 produkttankere som leveres i 2008.
3F fik - igen - afvist sag i Arbejdsretten om løn til polske søfolk
Ved dom i 2005 fik 3F afvist en legitim interesse i at føre sag på vegne af unavngivne polske søfolk aflønnet efter DIS-overenskomsten. Begrundelsen var bl.a. at der manglede konkrete personer som 3F førte sag for. Siden har 3F genanlagt sagen på vegne af 2 polske søfarende. Ved dom af 24. januar har Arbejdsretten nu igen taget rederiforeningernes afvisningspåstand til følge, med henvisning til at begrundelsen for afvisningen i 2005 fortsat er fuldt gældende. I 2005 var begrundelsen bl.a. "de nedlagte påstande ikke udspringer af en sådan overenskomstmæssig uoverstemmelse, som henhører under Arbejdsrettens kompetence, jf. arbejdsretslovens § 9, men tjener som facedelegitimation for klagers egentlige interesse i søgsmålet, nemlig via EF-retten at få DIS-lovens § 10, stk. 2, udvidet eller tilsidesat".
Forhandlinger om delforlig på det offentlige/kommunale område
I dag fortsætter forhandlingerne for at opnå delforlig med de offentligt ansatte. Tidligere på måneden blev der indgået aftaler om honorering af tillidsrepræsentanter. I dag er emnerne:
Løn på barns 2. sygedag
Øremærket barsel til mænd
Særlige seniorstillinger på nedsat tid med fuld løn
Ret til efter- og videreuddannelse.
Hvis forårets forhandlinger ender med et politisk forlig, forventes det at allerede indgåede delforlig fastholdes.
Stadig flere på sygedagpenge
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har foretaget en undersøgelse over sygdom og sygedagpenge i Danmark. Sidste år steg antallet af danskere på sygedagpenge til 90.000 personer, hvilket er 9½ tusind flere end året før. Det offentliges regning steg med 1,4 milliarder til 14 milliarder kroner. Baggrunden antages både at være flere svage ledige i arbejde med højt sygefravær og at arbejdsgiverne presser de ansatte for hårdt.
Fortsat fald i ledigheden og akut behov for jobplan
Fra november til december faldt ledigheden med 3.100 personer, hvorefter ledigheden svarer til 74.900 fuldtidsstillinger. Der er akut behov for flere i arbejde og kun to håndtag der kan skrues på. Enten import af udenlandsk arbejdskraft eller øget arbejdsudbud herhjemme. Det giver al mulig grund til at støtte regeringens jobplan med stramninger om retten til supplerende dagpenge.
Færre medarbejdere i a-kasse på grund af lav ledighed
Danmarks tredjestørste fagforbund FOA besluttede i december at reducere medarbejderstaben i a-kassen med i alt 80 stillinger frem til udgangen af 2010. 55 forlader jobbet ved naturlig afgang og torsdag blev 25 så afskedigede. Efter reduktionen vil der være 250 medarbejdere i kassen. De afskedigede medarbejdere bliver fritstillede med en fratrædelsesgodtgørelse på op til 3 måneders løn. Samtidig er administrationsbidraget i kassen sænket med syv kroner om måneden. FOA har i alt ca. 200.000 medlemmer.
Uddrag fra Søfart nr. 4 Fredag d. 25. januar 2008
Kæmpe udsigt...
Mandag eftermiddag forlod beviset på Odense Staalskibsværfts nu ottedobbelte verdensrekord værftet - i skikkelse af det sidste skib i E-serien til Maersk Line - »Eugen Mærsk«.
Net-eksamen klar i Marstal
Eksamen via internettet er nu også virkelighed på Marstal Navigationsskole. Den nye æra blev indledt i fredags, hvor tre kursister i Filippinerne afsluttede "Kursus i dansk søret for udenlandske seniorofficerer" med en såkaldt "web-cam-eksamen". Mens eksaminanderne placerede sig foran en computer og et web-cam i Filippinerne, indtog instruktur og censor pladserne i Marstal – også foran computer og web-cam.
Uni-Tankers' nye svane
Kort efter, at to af de mindste og ældste tankskibe i flåden, »Haahr Bridge« og »Haahr Trumf«, blev solgt fra, har Uni-Tankers i Middelfart nu taget levering af den første af de to nybygninger, rederiet overtog fra tyrkiske Besiktas sidste år. Den første af de to nybygninger er »Jutlandia Swan«, der er bygget på Cicek-værftet i Tuzla i Tyrkiet.
Clipper kontraherer igen i bulk
Clipper er på vej med endnu et par meget store nybygningsordrer, der løfter bulk-divisionens samlede nybygningsprogram op i nærheden af 2 mia. USD. De to seneste ordrer, der har en samlet værdi af ca. 800 mio. USD, omfatter seks kamsarmax-bulkcarriers på 81.000 t.dv. – med option på flere skibe – samt op til 12 store handysize-skibe på 37.000 t.dv. Ifølge Henrik Hansen, direktør for Clippers køb- og salgsafdeling, er begge ordrer stort set på plads med enkelte udestående detaljer.
Forurening fra Prøvestenen ramte Øresund og Sverige
Natten til fredag i sidste uge revnede en lasteslange under lastning af »Minerva Helen« ved Prøvestenen ud for København. I forbindelse med uheldet løb en stor mængde olie ud i Øresund, hvorefter såvel det danske som svenske forureningsberedskab blev taget i anvendelse.
Rederier skal selv betale for "Blå bog"
En foreslået ændring af Sømandsloven vil betyde, at rederierne fra 1. juli skal betale udgiften til søfarendes lovpligtige lægeundersøgelser – en udgift, der årligt ligger på omkring 4,4 mio. kr. Siden 1952 er udgiften til det, der populært er blevet kaldet "Blå bog", blevet betalt af staten. Men økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen er på vej med et lovforslag, der nedlægger den historisk betingede ordning.
Mølleskibet »Lillgrund«
»Lillgrund« er et højt specialiseret skib til det relative nye offshore-marked, som servicering af havvindmølleparker repræsenterer. Derfor kan skibet også ses som en frontløber for en skibstype, der kommer flere af i de kommende år. Ikke mindst set i lyset af antallet af planlagte havvindmølleparker og øgede krav fra bygherrerne om sikkerhed og kvalitet.
Portræt af skib og rederi, 3 sider i Søfart
Billedgalleri på Søfart Online
Fleksible »Combi Dock I«
K/S Combi Lift har med »Combi Dock I« fået et meget fleksibelt skib, der er i stand til at kombinere tre lastemetoder. Den store fleksibilitet giver befragterne gode muligheder for at fylde skibet op med mindre parcels – bl.a. ved at kombinere almindelig projektlast med gods, der lastes vha. skibets semisubmersible-system
Portræt af skibet, 3 sider i Søfart
Billedgalleri på Søfart Online
Fra Folketingets dagsorden 25/1
1) 1. behandling af lovforslag nr. L 40:
Forslag til lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension. (Optjeningsrente, tarifgrundlag og fuldstændigt formuefællesskab).
Af beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen).
(Fremsættelse 12.12.2007).
2) 1. behandling af lovforslag nr. L 41:
Forslag til lov om Ligebehandlingsnævnet.
Af beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen).
(Fremsættelse 12.12.2007).
3) 1. behandling af lovforslag nr. L 48:
Forslag til lov om ændring af lov om retsforholdet mellem arbejdsgivere og funktionærer. (Administrative lettelser på funktionærrettens område).
Af beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen).
(Fremsættelse 14.12.2007).
4) 1. behandling af beslutningsforslag nr. B 27:
Forslag til folketingsbeslutning om at øremærke 12 uger af barselorloven til fædre.
Af Pernille Vigsø Bagge (SF), Anne-Marie Meldgaard (S), Lone Dybkjær (RV) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
(Fremsættelse 14.12.2007).
Valutakurser
100 USD = 521,99 DKK
100 Euro = 758,31 DKK
Aktiekurser - slutkurser
APM A-aktie: 46.100 (+100)
APM B-aktie: 46.200 (+100)
DFDS: 632 (+4)
D/S Torm: 145,50 (+4)
D/S Norden: 442,50 (+24)
Mols-Linien: 920 (+20)
Børsen, 25/1